Itt Angliában az őszi idő együtt érkezett a naptárral, ami számomra meglepő, hiszen ez az első itt töltött őszöm. Ahhoz vagyok szokva, hogy szépen lassan kúszik be az ősz a mindennapokba, egy-egy napra beszalad, de még visszajön a szép, meleg nyár, bár már nem olyan intenzitással, mint júliusban. Mert hát az az igazi nyár, az augusztus már valahogy nem az a nagy betűs NYÁR. Vagy mégis? Ki tudja?
Szóval ide megérkezett az ősz... És nem csak úgy, ahogy Ady versében. Nem csak itt járt, ő bizony jött és itt is maradt. Ugyan múlt héten volt pár szép, napsütéses napunk is - és itt jön a csavar -, nekem ebben a szép időben sikerült egy csinos kis megfázást eszközölnöm. A héten jelentkezett be torokfájással hétfő este, aztán szépen hozta a barátait is, mint az orrfolyást, orrdugulást és a köhögést. Nem mondom, meglettem volna nélkülük. :D
Na de ha már így alakult, nekem pedig sikerült múltkor a bevásárláskor két igen megtermett gyömbért szerezni, így el is kezdtem szépen megfőzni őket teának. Azt érdemes tudni, hogy önmagában nem szeretem a gyömbért, viszont a vöröslencse (vagy más hüvelyesből készült) dahlnak ad egy nagyon fincsi zamatot, és mivel nagyon jót tesz az egészségnek, segít leküzdeni a betegségeket, immunerősítő hatású, csökkenti a megfázás tüneteit, de görcsoldó hatása miatt különböző görcsös panaszok esetében is segítségünkre lehet, ezért tartok itthon belőle.
A repect pedig nem is lehetne egyszerűbb (vagyis de, lehetne, csak akkor nem tudná kifejteni hatását).
Hozzávalók:
- 25 g gyömbér megmosva, feldarabolva
- 6 dl víz
- méz
- citrom
Elkészítés:
A gyömbért megmostam, feldaraboltam majd beledobtam 6 dl vízbe. Először felforraltam, majd amint elérte a forráspontot levettem alacsony lángra és még főztem 20 percig. A 20 perc elteltével kihalásztam a gyömbérdarabokat a vízből, ízesítettem mézzel és citrommal, és kész is.
Jó teázást, és ne fázzatok meg! Komolyan, ahogy egyre idősebb leszek, egyre erősebbek ezek a nyavalyák, vagy csak én gyengülök. A fene se tudja. :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése