Tegnap beharangoztam, hogy kísérletezés alatt áll a mákos szaloncukor a kókuszos csokis és zserbós társaik mellé, ami mára meg is született. Nem nagyon húztam a dolgot, tudom. :D De így, ha valakinek kedve támad még az ünnepek előtt kísérletezni, hát ezzel megteheti, mert ehhez még kevesebb hozzávaló kell, mint a kókuszos csokis vagy zserbós társaihoz.
Férjem számára nagy meglepetés volt (köszi, hogy nem árultátok el neki a tervet), és miután a két korábbira rátettem egy behajtani tilos táblát karácsonyig, így nagy volt az öröm, hogy ezt megkóstolhatja.
Szereti a datolyát, a mákért rajong, a fehércsoki meg hát az istenek eledele szerinte, úgyhogy reméltem, hogy befutó lesz ez a verzió. És igen, nagyon-nagyon ízlett neki. Persze én is megkóstoltam egyet, amikor kész lett, illetve most is, az előbb, amikor ő is kóstolta és azt kell mondanom, hogy az idő is jót tesz neki, mert pár óra alatt már most jobb az íze, mint amikor frissen lett kész.
Amikor beleharaptam először a fehércsokit lehetett erősen érezni, ami a datolya édességével fantasztikus elegyet alkotott és végül, szinte berobbant a számba a mák íze. Ha valaki szereti ezeket a hozzávalókat külön, annak tuti nyerő lesz így egyben is. Ha valaki nem szereti a fehércsokit, lehet étcsokival vagy tejcsokival is készíteni, illetve a diós bejgli kedvelőinek mehet a mák helyett bele a dió. Szerintem egyébként a mostanában menő gesztenyés verziót is simán el lehet készíteni. ;-)
A repect is hasonlóan egyszerű, mint tegnapi társai. Továbbra is szükséged lesz egy aprítóra, amibe beledobod a hozzávalókat és összedarálod. Krémes állagúan az igazi. ;-)
Hozzávalók (nekem 13 db lett):
- 12 db kimagozott, aszalt datolya
- 5-6 ek. darált mák
- 1 tábla felolvasztott fehércsoki (bevonatnak)
Elkészítés (a folyamat ugyanaz mint az előző két íz esetében):
A hozzávalókat (kivéve a fehércsokit) betettem a darálóba, krémes állagúra daráltam, azután szaloncukor formájúra formáztam őket, végül olvasztott csokiba forgattam. Száradás után sütőpapírba csomagoltam őket.
A formázás és a csokiba forgatás előtt 30-30 perce a hűtőbe tettem őket, hogy szilárdabb állagúak legyenek.
Az eredményt fent láthatjátok a képen. Fincsi lett és jól is néz ki. A natúr sütőpapír nálunk kifejezetten jól mutat, mert piros-fehér díszek vannak a karácsonyfán.
Nekünk már van háromféle ízesítésben is szaloncukrunk. :) Boldog Karácsonyt kívánunk innen az - annyira nem is ködös - Albionból! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése