A szaloncukor az pont az a dolog, amit Angliában nem fogsz akárhol megtalálni. Ennek oka pedig, hogy egy igazi hungarikum, amit Magyországon, illetve pár környező országban lehet kapni. Itt nem ismerik, nem tudják, hogy ez micsoda. Surprise! A bejgliről sem hallottak még, de ez egy külön történet, most a szaloncukoré a főszerep.
Na de akkor mégis hogy juthat az ember itt szaloncukorhoz? Vannak erre is praktikák azért. ;-)
Nem annyira ördögtől való a dolog. Hirtelen eszembe jutott, hogy érdemes magyar boltokban keresni, megnézni különböző európai termékeket árusító üzletekben, természetesen lehet rendelni is online Magyarországról (aminek az ára ugye azért magasabbra szökik), de akár készíthetsz is otthon.
Én magam nem vagyok egy nagy szaloncukor fan, de ha az ember lánya külföldre költözik, akkor bizony elkezdenek olykor hiányozni azok a bizonyos hazai ízek. Így jártam most én is a szaloncukorral, amiért sosem voltam kifejezetten oda (mondjuk ez talán abból fakad, hogy sosem voltam igazán édesszájú). Férjem az ellentétem, ő szereti a csokikat, az édes dolgokat. :)
Na de térjünk vissza oda, hogy mi van ezzel a szaloncukorral? Mert hát végül is nincs karácsony - nem, nem Kevin nélkül, bár gondolom nem hagyjuk ki a Reszkessetek betőrőket! sem -, szóval nincs karácsony szaloncukor nélkül. Így alakult, hogy nem vesződtem a szaloncukor felkutatásával, ez pedig Greens of Daisy egyik elém ugró videójának köszönhető, amiben hozzáadott cukormentes szaloncukrokat készített. Köszi, Daisy! ;-)
A repect is igazán egyszerű mind hozzávalók, mind elkészítés szempontjából. Elsőkörben szükséged lesz egy aprítóra, amibe beledobod a hozzávalókat és összedarálod. Én krémes állagúra daráltam.
Kókuszos csokis hozzávalói (nekem 12 db lett):
- 8 db kimagozott, aszalt datolya
- 2 tk. cukrozatlan kakaópor
- 2 ek. kókuszreszelék
- 1 tábla felolvasztott étcsoki (bevonatnak)
Zserbós hozzávalói (nekem 15 db lett):
- 8 db kimagozott, aszalt datolya
- ízlés szerint dió és aszalt barack
- fél narancs reszelt héja
- ízlés szerint a narancs levéből is önthető bele, de figyeld a massza állagát, hogy ne legyen folyós, formázható maradjon
- 1 tábla felolvasztott étcsoki (bevonatnak)
Elkészítés (a folyamat ugyanaz mindkét íz esetében):
A hozzávalókat (kivéve az étcsokit) betettem a darálóba, krémes állagúra daráltam, azután szaloncukor formájúra formáztam őket, végül olvasztott csokiba forgattam. Száradás után sütőpapírba csomagoltam őket.
A formázás és a csokiba forgatás előtt 30-30 perce a hűtőbe tettem őket, hogy szilárdabb állagúak legyenek.
Az eredményt fent láthatjátok a képen. Fincsi lett és jól is néz ki. A natúr sütőpapír nálunk kifejezetten jól mutat, mert piros-fehér díszek vannak a karácsonyfán.
Ja igen, lesz még egy harmadik is, de az még nincs kész. Tervezek egy mákos ízesítésűt is, mert férjem nagy mák rajongó és gondoltam meglepem vele, de ez még kísérletezés alatt van. ;-) Neki ne szóljatok! :D
Időközben megszületett a mákos verzió, isteni finom, → ITT ← olvashattok róla. ;-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése